De mooiste treinreizen van Europa

Neem toch eens wat vaker de trein. Nog steeds hoor je deze tekst om je heen als specifiek verwezen wordt naar de Nederlandse spoorwegen. Je zou echter eerder geneigd zijn als men je wees op de Glacier Express bijvoorbeeld of een andere spectaculaire spoorlijn in Zwitserland. Dergelijke spoorlijnen zijn zo fraai en indrukwekkend, dat het je niet eens uitmaakt of ze al dan niet op tijd rijden. De trein behoort absoluut tot de mooiste treinreizen van Europa.

De Glacier Express: de mooiste treinreizen van Europa?

Volgens velen is een trip in de sneltrein de Glacier Express het mooiste wat er is op het gebied van treinen en treinreizen. De Glacier Express is de naam van een sneltrein die je van Matterhorn naar St. Moritz brengt en daarbij dwars door de Alpen gaat. Het is geweldig om te genieten van uitzichten van wel 2033 meter hoogte. Dat de sneltrein allesbehalve snel is, deert helemaal niemand. De sneltrein leek na een ernstig ongeval in 2010 even van het toneel te verdwijnen, niets bleek echter minder waar. Nog steeds rijdt de trein namelijk zijn rondje. 

Kiezen is erg moeilijk, elke treinreis in Zwitserland is een belevenis op zich

Het is eigenlijk geen doen om de mooiste treinreizen van Europa te benoemen. Maar als het dan toch moet dan nemen we als tweede de Bergen treinroute in Noorwegen. De treinreis gaat van Oslo naar Bergen. Onderweg laat deze treinreis alles zien wat Noorwegen zo mooi maakt en gaat de trein door berg, bos en dal. Heel mooi is ook de treinreis van Belgrado naar Bar, gelegen aan de Adriatische Zee. Ook deze treinreis is onvergetelijk en valt onder de mooiste treinreizen van Europa. Er worden honderden bruggen en tunnels aangedaan en ook nu bereikt de rails grote hoogtes. De route is 476 kilometer lang. En dat betekent 476 kilometer genieten. Wat dichter bij huis maar ook de moeite waard is de Zwarte Woud trein. Insiders noemen de treinreis pittoresk. De reis gaat nu door de typische bossen van het Zwarte Woud en daalt af naar de Bodensee. Deze indrukwekkende reis begint in Karlsruhe en eindigt na 190 fraaie kilometers in Konstanz. 

In een reis zie je heel het land

Ook al fraai is de treinreis die West Highland heet. Deze reis brengt je van Glasgow naar naar de havenplaatsen Oban en Mallaig. Ook zeer de moeite waard zijn de treinreizen die luisteren naar de namen Inlandsbanan in Zweden en de Linke Rheinstrecke in Duitsland. In Zwitserland is zo goed als elke treinreis mooi, zeker ook de Bernina Express die je opnieuw naar grote hoogte brengt. En zo is een treinreis vaak een mooie dwarsdoorsnede van wat een land te bieden heeft. In een enkele treinreis zie je hoe veelzijdig een land of streek kan zijn. Vanuit dat licht bezien is de treinreis die je in Noorwegen kunt maken wellicht het beste voorbeeld. In een reis zie je alles wat Noorwegen zo aantrekkelijk maakt. Maar toch wint Zwitserland, en dat is best logisch. Nergens anders zie je degelijke vergezichten en panorama’s. Niet voor niets wordt er onderweg gestopt om foto’s te kunnen maken. Welke trein in ons land doet dat?